top of page
33.png
История
page break.png

Корените на Старият и Приет Шотландски Ритуал произлизат от Ритуала на Съвършенството, който се развива във Франция четвърт век преди 1762 г. Конституцията и ритуалите за неговите 25 степени са оформени от Франкен в ръкопис датиращ от септември 1762 г., макар че има вероятност тя да е написана малко по-късно. Следват Великите конституции на  масоните от май 1786 г., които описват Стария и Приет Ритуал, състоящ се от тридесет и три степени, чийто брой се запазва и до наши дни. Този документ е представен като готов и оформен на заседание на Съвета под главното ръководство на Фредерик Велики.

 

secret-rituals-v1.ngsversion.14780220841

През май 1801 г. в Чарлстън, полковникът от американската армия Джон Мичел учредява първият в света Върховен съвет на  33⁰ и последна степен на Стария и Приет Шотландски ритуал, изграден на базата на Великите конституции (сега известен като Южната Юрисдикция на САЩ). Следват Франция (1804 г.), Испания (1811 г.) и Северната Юрисдикция на САЩ (1813 г.). Ирландия (1826 г.) , Англия и Уелс (1845 г.), Шотландия (1846), която е дванадесета. В момента съществуват независими Върховни съвети в над 60 държави. 

albert-pike.jpg

Албърт Пайк 

Албърт Пайк, 33 °, един от най-големите и влиятелни масонски философи и писатели на всички времена ревизира и пренаписва Шотландския Ритуал като подрежда и придава на степените една съгласувана систематика. Роден в Бостън през 1809 г., той става адвокат на територията на Арканзас. Като участник в Гражданската война е генерал в Конфедеративната армия. Той е избран за Суверен Велик Командир на Шотландския Ритуал в Южната Юрисдикция през 1859 г.  Като умел лингвист навлиза дълбоко в изследването на езотеричното масонство. Прекратява земния си път във Вашингтон през 1891 г.

 

sun.png
sun.png
sun.png
masonic-sphinx.jpg

В днешни дни Старият и Приет Шотландски Ритуал е най-големият и най-широко практикуван масонски ритуал в света. Неговите степени преподават поредица от морални и философски уроци, чиято кулминация е в 32 ° степен, Майстор на кралската тайна.  33 ° степен се присъжда като почетно признание за заслуги в служба към човечеството и масонството. Ритуалът продължава традицията на масоните по света в стемеж за самоусъвършенстване и развитие на добродетелите както в масонските структури така и в обществото. Обет за работа и усърдие, борба за свобода на мисълта и човешките права, любов към ближния, стремеж към запазване на мира на земята, копнеж към истината - това са основополагащи принципи залегнали в системата на Стария и Приет Шотландски ритуал.

 

page break.png

От 2001 година, с разрешението на Южната Юрисдикция на Върховния съвет на Стария и Приет Шотландски Ритуал на САЩ, в България работи и Върховен Съвет на 33⁰ и последна степен на Шотландския Ритуал.

 

bottom of page