„Благотворителността благословия е - шанс на другите да  служиш!

Помисли за службата, която да дариш във кауза за благоденствие всеобщо,

а не самообслужване на теб и нехайство пълно за другите изобщо,

за щастие на другите мисли като за свое,

и там ще зърнеш как чака те и щастието твое!“

Робърт Фарлей,

поетична адаптация Бр. Р. Христов

Гърците притежават думата, харизма (χάρισμα), която означава подарък, както и редица думи от същия корен, които по различен начин изразяват радост.  Подобна дума на латински е „carus“ със смисъл, драг, скъп, с любов. От тези корени произлиза "благодат", което означава искрен, безплатен дар, както в теологичната фраза "Божията благодат" и "благотворителност". Строго погледнато, благотворителността е акт, който се извършва безплатно и спонтанно, от приятелски подбуди и съчувствие, а не като гражданско задължение и с неохота, както понякога се случва в обществената благотворителност. Масонската употреба на думата е много по-близо до този оригинален смисъл, защото масонът спомага на нуждаещия се не от задължение, а като проява на загриженост.

"Bene agere et laetari"

Благотворителност  

18/04/2020

“Солидарност” е думата, която ни сплотява в тези дни на изпитания

В навечерието на един от най-светлите християнски празници - Великден, водени от желанието да го споделим с нашите приятели от ПКИ “Царевец”, зарадвахме най-нуждаещите се от тях с козунаци, яйца и мед.

21/11/2018

Благотворителна акция под егидата на ВС на 33°

На 21.11.2018 година под егидата на ВС на 33 и последна степен на СПШРБ и с прякото участие на Върховният Генерален Милосърдник М.П.Бр Омер Мерсан 33, бяха закупени и раздадени 10 тона хранителни продукти.

Върховен Съвет, 33°

За контакт с нас:

Стария и Приет Шотландски Ритуал в България

2018 Върховен Съвет, 33° Стария и Приет Шотландски Ритуал в България.